En el marc del projecte de seguiment dels ocells de la zona del riu Llobregat al seu pas per Abrera, que està realitzant SEO/BirdLife des de l’any 2002, amb el suport de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera, a més a més dels censos d’ocells també s’està duent a terme un programa d’anellament científic d’ocells des de l’any 2004.
L’equip de biòlegs encarregats de l’anellament aquesta setmana ha tingut una grata sorpresa, ja que han pogut capturar i anellar dues de les espècies més emblemàtiques d’Abrera: el picot garser petit (Dendrocopos minor), descobert en el municipi al 2002 durant els censos anuals que realitzen els voluntaris de SEO/BirdLife, i el corriol petit (Charadrius dubius).
Ja es coneixia la presència de les dues espècies a Abrera, però fins ara no s’havien pogut capturar per anellar-les. El picot garser petit és una espècie que se sol observar a les capçades dels arbres del bosc de ribera (afortunadament molt ben conservat a Abrera) i que per tant és difícil que pugui caure a les xarxes d’anellament, que no superen els 2’5m d’alçada. En el cas del corriol petit, en tractar-se d’una espècie limícola molt associada al riu i a les illetes de grava que hi trobem, també és difícil de capturar a les xarxes, que estan situades a terra.
La cria del corriol petit ja havia estat constatada al municipi d’Abrera (on fins i tot s’havien pogut anellar algun dels polls l’any anterior), però en el cas del picot garser petit, tot i el seguiment específic que es s’havia realitzat encara no s’havia pogut constatar la seva cria al municipi.
Amb l’anellament d’aquesta setmana queda resolta la incògnita ja que el mascle capturat presentava la placa incubatriu (una zona sense plomes en el ventre de l’animal que serveix per poder incubar els ous), signe que l’espècie està criant.
A més a més, cal afegir la notable observació d’aquest cap de setmana d’un gaig blau (Coracias garrulus), i que és la primera vegada que s’observa a Abrera. Es tracta d’una espècie que al nostre territori cria a les zones de secà i que en aquest cas es troba en migració provinent d’Àfrica cap a les zones de cria.
Un cop més doncs, s’observa la importància d’aquesta zona tant per a la migració com per a hivernada i la cria de diferents espècies i gràcies a les dades aportades per l’estudi i seguiment de les poblacions d’ocells del riu Llobregat al seu pas per Abrera es demostra que el bosc de ribera i la natura associada a l’espai fluvial es troba en bon estat de salut.
Font: www.ajuntamentabrera.cat