Segons les dades del Centre d’Informacions per a Treballadors Estrangers, el CITE, el 86% de les persones no comunitàries que resideixen al Baix Llobregat admet haver treballat durant dos o tres anys a l’economia submergida. L’anàlisi remarca que els nouvinguts que accepten cobrar en negre, o bé són persones que no han aconseguit regularitzar la seva situació laboral o bé no disposen de cap permís de treball. El secretari de Política Social de Comissions Obreres del Baix Llobregat, Toni Mora, parla sobre la precarietat dels salaris que reben els immigrants.
La investigació es basa en un recull d’entrevistes a 50 estrangers residents a la comarca, dels quals el 20% viu i treballa a la nostra ciutat. Segons el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Martorell és el municipi amb major nombre de població estrangera de tota la demarcació, amb un percentatge del 15,9%.
L’estudi és obra de l’estudiant colombiana Madeleine Ahumada i assenyala que la gran majoria dels enquestats exerceixen feines que es troben per sota de la seva formació o qualificació. Un altre aspecte significatiu de l’informe és la predisposició que manifesten els nouvinguts a l’hora de participar en la vida política del país. Segons l’enquesta, el 46% dels entrevistats voldria que les autoritats reconeguessin el seu dret al vot per deixar de ser vistos únicament com una força de treball. El 24% de les persones consultades, de la seva banda, continuen sense prendre posició sobre el tema. Una altra dada que ha sobtat a Comissions Obreres és el fet que la majoria d’immigrants es queixen dels continus canvis en la Llei d’Estrangeria, cosa que fa que l’acabin desconeixent.
Finalment, el secretari del sindicat a la comarca ha assenyalat que gairebé 1.300 immigrants del Baix Llobregat ja s’han afiliat a Comissions Obreres, fet que representa el 5% del total de la comarca.