aAbrera.com

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Societat >> La salut dels rius catalans evoluciona favorablement
Noticia

La salut dels rius catalans evoluciona favorablement

aAbrera.com
30/11/2007

Comparteix

L’informe Anual 2007 sobre l’estat dels rius a Catalunya, presentat pel Projecte Rius aquest migdia al Col·legi de Periodistes, confirma la tendència a la millora de les principals conques hidrogràfiques catalanes.

 

La presentació de l’acte a càrrec del vocal de Ciència i Ensenyament de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, Jordi Mazon, ha servit per lloar la tasca del Projecte Rius i la importància periodística de l’Informe Anual que, lluny de titulars sensacionalistes, esdevé una interessant radiografia del pols dels rius a Catalunya, gràcies al treball dels grups de voluntaris.

 

Després d’una petita presentació de la tasca del Projecte Rius, de la tasca feta al llarg del 2007 i els reptes d’ara en endavant, per part de Roger Gili, responsable de comunicacions de l’Associació Hàbitats-Projecte Rius, ha estat l’hora de començar a desgranar els resultats de l’Informe.

 

Olga Alcaide, Responsable de Grups de l’entitat, ha destacat que el nombre de grups que formen part del Projecte Rius ha augmentat de forma contínua al llarg dels darrers anys. Durant l’any 2007 s’han fet 83 grups de voluntaris nous que han realitzat inspeccions en les diferents conques catalanes.

 

Pel que fa a la participació per demarcacions, donat que la demarcació de Barcelona és la que compta amb més grups de voluntaris també fa que hagi estat la demarcació amb més participació. De forma general, però, cal dir que la participació ha augmentat de forma proporcional a la seva població en totes les demarcacions del territori català però sobretot a la demarcació de Lleida.

 

En la participació per conques s’ha observat un augment del nombre de voluntaris a la conca del Segre com a resultats de les campanyes de difusió del projecte que s’han portat a terme en aquesta demarcació durant els anys 2006 i 2007. Les conques del Llobregat i del Besòs és on es detecta una major participació (major nombre de voluntaris que responen). Finalment, i en referència a la participació per campanyes, s’ha obtingut major nombre de respostes durant la campanya de primavera (55%) que durant la de la tardor (45%). I pel que fa a la participació per conques, a la primavera, els grups que han participat més han estat els de la conca del Besòs (30% de respostes) mentre que a la tardor han estat els de la conca del Llobregat (28% de respostes). El nombre de respostes a la tardor ha estat menor, fruït de la manca de pluges en molts rius.

 

En base a la participació dels grups de voluntaris, el 46% dels rius catalans presenten primers símptomes de malaltia, la majoria dels quals es troben a les conques del Llobregat i del Besòs. El 26% es troben en bon estat de salut (principalment a la conca del Ter) i el 21% estan malalts, aquests darrers localitzats a les conques del Llobregat i del Besòs. Quant al nombre de rius greus o molt greus, només són un 3% i un 4% respectivament.

 

Analitzant les dades per campanyes, es pot observar que tant l'índex de qualitat de l’aigua com l’índex de qualitat del bosc de ribera les dades han estat similars en ambdues. Això ha estat degut a la poca variabilitat meteorològica que ha tingut lloc durant l’any 2007.

 

Si fem l’anàlisi per conques, ens trobem que a la conca del Llobregat, del Besòs i del Segre la majoria dels rius presenten primers símptomes de malaltia mentre que a la conca del Ter, la majoria del rius inspeccionats es troben en bon estat de salut.

 

Finalment, i pel que fa a la qualitat del bosc de ribera, el 55 % dels rius inspeccionats presenten un bosc de ribera amb alteracions importants els quals es troben principalment a la conca del Llobregat. El 33% dels boscos de ribera analitzats es troben en bon estat de salut, concentrats principalment a la conca del Besòs i del Segre i finalment només un 12% dels rius inspeccionats presenten un bosc de ribera molt degradats, principalment a les conques del Llobregat i Besòs.

 

Font: www.projecterius.org

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Maig2024

DlDmDcDjDvDsDg
29300102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930310102




acpg





  Un producte de:

www.aAbrera.com