CRÒNICA SENZILLA D'UN ASISTENT A LA XERRADA DEL MERCURI

 [Veure 4 comentaris]
25/11/2007

Les associacions ANDA i MARTORELL VIU van presentar a Abrera, davant unes 15 persones, les dades i els valors obtinguts en les medicions de mercuri en l'aire realitzades per l'Organització ECOLOGISTES EN ACCIó en diferents punts de les rodalies del complex industrial Solvay. L'acció, realitzada al mes de juny per especialistes de la universidad de Castilla - La Mancha, s'enmarca dins la campanya mundial d'Ecologistes en Acció anomenada ZeroMg per denunciar que, malgrat els acords entre empreses i governs i els avisos de la comunitat científica per reduir l'emissió d'aquest metall pesant i tòxic, certes indústries del clor conntinuen vessant-lo a l'atmosfera en altes quatitats. 

El ponent va ser  Miquel Llop, portaveu d'Ecologistes en Acció. Adjuntem el "Power point" exhibit en el decurs de l'acte.

pdf_mercurio_en_clorososa_2007.pdf

Entre d'altres comentaris es va dir que cada cop són més freqüents les alertes de peix contaminat per mercuri. Fins i tot els ossos polars tenen restes d'elements tòxics químics. La comunitat científica internacional inisteix en la reducció de contaminació, mentre a llocs com el complex industrial de Martorell  tenim una de les principals fonts de pol·lució. Les dioxines, per exemple, i el mercuri detectat, sempre al voltant de la producció de clor de Solvay.
 
Van surgir força preguntes al llarg de la xerrada, com ara si han de ser grups d'ecologistes els que alertin, si els ciutadans han de ser els que facin medicions i prenguin mostres quan, representa, que hi ha unes autoritats competents que haurien de vetllar-ho i quan la pròpia indústria hauria d'informar dels vessaments i de la gestió dels seus residus.
 
Altres dubtes: pot el fiscal de Medi ambient actuar? Hi ha límits calrs, legals, d'emissió o es tracta d'una legisl·lació marc i d'un seguit de bones intencions que queden en paper mullat? es pot llençar mercuri impunement? L' Agència Catalana de l'Aigua (ACA) cobra per autoritzar aquests vessament a l'aigua? Quí té les competències per aquest vessaments al mar, el ministeri o l'ACA? Perquè els vessaments nop figuren en l'autoritazció ambiental de Solvay ni en les seves declaracions ambientals anuals?
 
UNA MOLT BONA PREGUNTA, PER A TOTHOM EN GENERAL, ÉS QUÈ PODEM FER?
Si l'objectiu comú és MILLORAR LA NOSTRA QUALITAT DE VIDA, que TOTHOM SIGUI RESPECTUÓS AMB EL MEDI AMBIENT I AMB LA SALUT... QUÈ CAL I ES POT FER?
 
El compromís és ara mateix, dipondre les dades i fer-les arribar, amb totes aquestes preguntes, a les AUTORITATS, EMPRESES, INSTITUCIONS i PERSONES corresponents.